SPIF Summer Camp och väggskolan

Förra helgen anordnades det träningsläger i metropolen Fagersta och flera deltagare fick känna på vad som händer när tanken går tom. Att vägga, bonka eller få den berömda hammaren. Kärt barn har många namn men känslan går inte att ta miste på. En cykelcoach sa en gång till mig att ”det finns två saker i livet som måste upplevas i verkligheten; sex och att vägga riktigt ordentligt”. I likhet med cykelcoachen så tror jag att det finns en poäng med att då och då köra sig riktigt tom. Dels är det en pedagogisk poäng som på ett tydligt sätt visar vad som händer om man inte äter och dricker tillräckligt under långvarig ansträngning. Och dels så blir man bättre på att känna igen varningssignalerna innan det är försent. Väggen kommer nämligen i ett antal steg och är man lite lyhörd så slipper man sitta sitta och snyfta i ett dike på Färingsö (been there, done that). Första steget brukar vara att den upplevda ansträngningen plötsligt skjuter i höjden, det blir helt enkelt mycket svårare att bibehålla samma fart som tidigare. Första tanken brukar då vara att det plötsligt slagit om till motvind men en snabb okulärbesiktning av övriga klungan visar ofta (tyvärr) en man är ensam om att känna av denna. Här kan man försöka att lägga sig längst bak i klungan och trycka i sig gel och sportdryck. Lyckas inte detta så går man snabbt in i steg två av väggningen. Det är när hastigheten plötsligt sjunker från 30 till 15 km/h trots att man fortfarande tycker att man har har bra tryck på pedalerna. Nu börjar man titta ner och kolla om bromsen ligger i eller om man fått punka. Bästa åtgärden är att stanna, äta och dricka. Klassisk anti-bonk är cola och kexchoklad från närmaste bensinmack. Om man däremot istället väljer att ignorera signalerna, trycker på lite extra, borrar ner huvudet och börjar tugga styrlinda, ja då är man garanterad en enkel trip till steg tre i väggningen. Nu är det Game Over. Kroppen ger upp och att fortsätta är inte att tänka på. Man vill helst bara lägga sig ner i vägkanten och självdö. Illamåendet smyger sig på och man kan drabbas av rejäla frossbrytningar (trots 25 grader och sol). Pga illamåendet kan det vara svårt att få i sig någonting alls. Härifrån är det oftast taxi hem som gäller, följt av en eftermiddag i horisontalläge.

Anledningen till att man väggar är så enkel som att man förbrukat kroppens kolhydratdepåer i en snabbare takt än man lyckats att peta i sig nya kolhydrater. Tillståndet kan även förvärras av att man inte fått i sig tillräckligt med vätska och salter. Att undvika väggen borde således vara hyfsat simpelt, iaf i teorin. I verkligheten kan detta dock vara betydligt svårare, särskilt på längre distanser, och det är inte för inte som man brukar tala om att äta och dricka som den fjärde grenen i triathlon (den femte grenen är växlingarna och den sjätte är att baissa sig själv inför tävling).

Men ett träningsläger är ju inte bara till för att man ska få chansen att smaka på hammaren. Det är ju även ett ypperligt tillfälle att höja träningdosen rejält och på ett kontrollerat sätt trycka ner sig själv i skorna. Att komma bort från vardagsstressen och bara äta, träna och sova kan göra under för utvecklingen, förutsatt att man vilar lite efter hemkomst. Som bonus får man hela den sociala biten, lära känna nya klubbkamrater och diskutera livets svåra frågor. Som tempohjälmens vara eller icke vara eller hur man bäst gör sina behov under cykelmomentet. Själv har jag kört riktigt lugnt sedan hemkomst men idag blev det en tur på södertörn med två timmar på IM-effekt. Kändes som att det fanns några extra watt att ta av som inte fanns där innan lägret och det var mer än välkommet. Härifrån är det bara uppåt framåt som gäller.

Till sist vill jag passa på att tacka Anna, Martin och alla andra som verkligen kämpat för att göra det här lägret så bra som möjligt. Riktigt grymt!

SPIF mössor

Bildbevis på att vi körde riktigt hårt i helgen. Två gamla trotjänare fick sätta livet till i poolen i Fagersta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s